Frituur: Alles over frietkoten of friteries

Wat is een frituur?

Een frituur is een plaats waar men friet bakt en serveert aan de klanten. Meer uitleg hoeft dit niet. Vandaag heeft iedere frituur ook een groot aanbod aan snacks.

Zijn er andere benaming voor een frituur?

Jazeker, in Belgie gebruikt men vaak de term frietkot. Wat eigenlijk dialect, is maar overal gekend is. In het Frans gebruikt men de term friterie en dit wordt ook door Nederlandstaligen gebruikt. Verder heb je ook het woord frietkraam, maar dit is eerder wanneer een frietkot ergens tijdelijk staat zoals bij een sportwedstrijd of op een kermis.

Welke soorten frituren zijn er?

De kermisfrituur

Dit type frituur bestond reeds in de 2de helft van de 19de eeuw. Veel verschil tussen de frituren van toen en deze van nu is er niet echt. Wat wel opvalt is dat kermisfrituren niet alleen frieten aanbieden maar ook wafels en smoutebollen. Snacks vind men er in veel mindere mate.

De portiekfrituur

Dit is een frituur dat open wordt gehouden in een klein portiek aan een café of restaurant. Dit was vooral een Frans fenomeen.

De frietkar

De eerste mobiele frituur die zelf of door een paard voorgetrokken kon worden. Had alles wat nodig was om frieten te bakken.

De frituurwagen

De opvolger van de frietkar. Deze frietmobiel was al een stuk steviger gebouwd en ook veel zwaarder.

De caravanfrituur

Deze frituur is in principe mobiel, maar meestal heeft deze wel een vaste staanplaats. Dit type van frietkot maakt gebruik van oude caravans.

De busfrituur

Zoals de caravanfrituur, maar het frietkot is nu een bus. Het voordeel is dat er ruimte is om te zitten voor de klanten.

De barakfrituur

Niet te verwisselen met de baraque de friture, wat een Belgisch hoogtepunt is in de Ardennen. Maar de barakfrituur is een frietkot dat meestal zelf aan elkaar getimmerd is. Meestal hebben deze frietkoten geen naam. En stilaan verdwijnen ze uit ons straatbeeld.

De chaletfrituur

Een meer verzorgde frituur dan de vorige frituur. Deze heeft het uitzicht van een chalet en komt steeds minder voor.

De frietannex

Zoals de portiekfrituur, maar het is een extra gebouw bij een restaurant of café. Meestal heeft dit ook dezelfde uitbater en is dit dus niet tegelijkertijd open.

De huisfrituur

Mijn favoriete frituur. Dit frietkot heeft meer ruimte en ziet er ook meestal meer hygienisch uit. En vaak is er ook plaats voor klanten. Soms is er zelfs een extra verdieping voor klanten, maar vaak woont de friturist op de verdieping boven zijn frituur.

Het frietsalon of de villafrituur

De chique frituur. Lijkt qua look meer op een fastfood restaurant dan op een 'normaal' frietkot. De gewone frietliefhebber is naar mijn mening hier nog niet klaar voor.

De designfrituur

Dit is een prefab frietkot dat vaak een heel moeilijke look heeft. Het is een rechthoekige frituur die vaak ergens midden in het straatbeeld staat (voorbeeld ergens op een plein in de buurt van het station of op de grote markt)

Voila, dit was het overzicht aan frituren of friteries. Laat ons zeker weten welke type jij verkiest!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten